Műanyag vagy papír? Az épületmakettek alapanyagai

Építészeti makett blog

Műanyag vagy papír? Az épületmakettek alapanyagai

Az épületmakettek készítésénél két fő alapanyag-csoportot tudunk megkülönböztetni. Ezek a műanyagok fajtái és a papírok különböző formái.

Az, hogy ki miből szeret makettet építeni elég változó, hiszen a különböző anyagfelhasználás különböző technikák alkalmazását igényli. A papírmakett és a műanyag makett is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal:

Papír épületmakett esetén valamivel egyszerűbb egy épület megépítése, viszont az így készült élületmakett sokkal érzékenyebb a hőmérséklet változására, a páratartalom mértékére, és az évek múlásával hajlamosabb a vetemedésre.

Pályafutásunk elején mi is papírból készült maketteken dolgoztunk, ám idővel rájöttünk, hogy mindenképpen szűkebb határok közt mozoghat az építő fantáziája. Papír épületmakett esetén kevesebb a lehetőség, mint a műanyagoknál.

Mivel a műanyagok szinte bárhogyan formálhatóak, ezért a műanyag épületmakettnek nincs az az eleme, amelyet ne lehetne valamilyen technikával elkészíteni.

A szerkezetkész műanyag épületmakett aztán festést igényel, amivel ismét nagy szabadságot kap a makettező, hiszen a színek minden árnyalata kapható vagy kikeverhető.

A makett festékszóróval történő festése természetesen bonyolultabb, mint a papírok ragasztása.

A műanyag épületmakett tehát tartósabb, strapabíróbb, bonyolultabb megoldásokat is lehetővé tesz, illetve a festésnél is nagyobb mozgásterünk van. Viszont hogy kinek melyik alapanyagból készült makett tetszik jobban, az egyéni ízléstől és megítéléstől függ.

Kérje árajánlatunkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Topflight makett
Suránszky Attila
20/286-4355

Makett-portfólió

Tengervíz sótalanító konténer

Tengervíz sótalanító konténer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:20

Méret: 81cm x 32cm

MOL Polyol vízkezelő rendszer

MOL Polyol vízkezelő rendszer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:40

Méret: 93cm x 71cm

SK Battery vízkezelő rendszer

SK Battery vízkezelő rendszer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:40

Méret: 120cm x 71cm