A makettkészítés eszközei: festékszóró pisztoly, airbrush

Építészeti makett blog

A makettkészítés eszközei: festékszóró pisztoly, airbrush

Az airbrush, festékszóró pisztoly, vagy ahogy magyarul néha hívják a retus pisztoly, egy művészeti eszköz, a makettfestés alapvető eszköze.

Az airbrush majdnem egyidős az emberiséggel, hiszen a barlangrajzok is hasonló technikával készülhettek.

A ma használatos airbrush kezdetleges változatát Abner Peeler feltaláló alkotta meg 1879-ben paint distributor néven. A korai airbrush pisztolyok egyszerű, lábbal hajtható levegőforrással működtek, amit szintén Peeler talált fel.

1882-ben Liberty Walkup vásárolta meg Peeler találmányát 700 dollárért. Walkup néhány feltalálóval céget alapított, és a The Airbrush Manufacturing Company of Rockford elkezdte gyártani a festékszóró pisztolyt, már airbrush néven.

A retuspisztoly felépítése és működése

Az airbrush felszerelés alapvetően 3 részből áll:

  • Kompresszor
  • Tömlő
  • Airbrush pisztoly

Az airbrush egy fúvókát vagy dűznit tartalmaz, amin keresztül a nagyobb nyomású levegő áramlik.

Ez a levegő szállítja, porlasztja, illetve juttatja a festendő felületre azt a folyékony festéket, amely az airbrush tartályában helyezkedik el. A pisztoly szabályzórendszere egy gombot tartalmaz, amely a levegő áramlását szabályozza, illetve ki-be kapcsolja azt. A gomb lenyomásakor levegő áramlik át a pisztoly testén, amely áramlat festéket szív a tartályból, összekeveredik azzal, majd a dűzni végénél porlasztva áramlik ki a keverék.

A legelterjedtebb a felső, illetve alsó tartályos airbrush, de létezik még oldaltartályos változata is. Az ára pedig, a pár ezer forinttól több százezerig is terjedhet. Természetesen nagyon olcsó pisztolyt nem érdemes venni, mert csak a baj van vele.

A retuspisztoly levegőforrásai

Az airbrush levegőforrása kétféle lehet:

  • levegőpalack vagy
  • kompresszor

A levegőpalack (külön airbrush-hoz árult hajlakk méretű palack) kisebb feladatokra alkalmas, mint például a makettfestés. Kb. 500 köbcenti levegőt tartalmaznak.

Festésre a kompresszorok az ideálisak. A kompresszor a legköltségesebb része egy airbrush felszerelésnek.

Airbrush-festékek

Gyakorlatilag minden fújható, ami megfelelő sűrűségű és megfelelő szemcsenagyságú, mégis érdemes a kifejezetten airbrush-hoz készült festéket használni.

A speciális airbrush-festékek megfelelő állagúak: szinte mindig akrilfestékek, amelyek vízzel hígíthatóak, gyorsan száradnak, és száradás után oldhatatlanok.

A festékszóró pisztoly karbantartása

Mielőtt elsőre fújni kezdene valaki, nagyon fontos többek közt a pisztoly takarításáról is informálódnia, mivel a festék könnyen és gyorsan beleszáradhat a pisztolyba, amit igen nehéz eltávolítani, illetve erősen rongálhatja a pisztolyt.

Kérje árajánlatunkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Topflight makett
Suránszky Attila
20/286-4355

Makett-portfólió

Tengervíz sótalanító konténer

Tengervíz sótalanító konténer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:20

Méret: 81cm x 32cm

MOL Polyol vízkezelő rendszer

MOL Polyol vízkezelő rendszer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:40

Méret: 93cm x 71cm

SK Battery vízkezelő rendszer

SK Battery vízkezelő rendszer

Megrendelő: Hidrofilt Kft.

Méretarány: 1:40

Méret: 120cm x 71cm